1 STALKERS
DREAMER ;
FACEBOOK SHOP ASK.FM BLOGSKIN +FOLLOW
TIPS : Cara Atasi Masalah STRESS
Posted Jul 24, 2013 // 1:48 AM


Stress berpunca dari sifat semula jadi yang tidak stabil. Contohnya; bersangka buruk, terlalu mendesak, tidak mahu menerima teguran dan sebagainya. Untuk menghindarkan dari perkara tersebut, kita perlu menangani stress dengan bijak. FYI, stress akan menjadikan diri kita tertekan, jiwa tak tenteram dan tindakan yang kita lakukan tidak rasional. Pada masa yg sama akan timbul perasaan marah, dendam, geram, lemah dan hilang keyakinan diri.

1- Senyum
Pada kebiasaannya, kalau orang yg tengah marah ni, mesti diaorang akan buat memek muka yang menjelikkan betul tak? Kalau muka tu cantik xpe la jugak kan? Tak pasal- pasal orang kat sekeliling korang akan terasa yg korang tengah marah kat diaorang. Eh apa ayat keling aku ni -,-' Apa salahnya kalau korang senyum. Lagipun, senyumkan satu sedekah :)

2- Bertenang
Sikap yg paling baik apabila menghadapi stress ialah dengan tenangkan diri korang terlebih dahulu. Jangan terburu-buru dalam membuat sesuatu tindakan. Masa emosi korang tak stabil, setiap tindakan yg korang buat akan menimbulkan masalah sebab masa tu korang tak boleh nak fikir mana satu yg baik, mana satu yg buruk. So, langkah bijak utk menangani stress ialah dengan tenangkan diri terlebih dahulu.

3- Memaafkan
Korang perlu cuba untuk memaafkan kesalahan seseorang bila diaorang ada buat salah dengan korang. Semua orang tahu kan, setiap manusia tidak akan terlepas dari membuat kesilapan. Sedangkan Nabi ampunkan umat, ni kan pulak kita. Kan?

4- Ceriakan diri
Korang kena ceriakan diri korang dengan melakukan apa- apa aktiviti yang boleh buat korang gembira. Contohnya; melalak dalam bilik air, tulis something kat blog, ambil gambar sambil buat memek muka yg gedik dan apa- apa je lah. K semua contoh tu tak munasabah. Korang fikir la sendiri eh?

5- Luahkan
Cuba luahkan apa yang korang pedamkan selama ni. Mungkin korang boleh luahkan kat dalam blog. Kepada sesiapa yg takde blog tu, korang find someone utk korang luahkan. But make sure, luahkan dekat orang yg korang percaya je, okay? And paling mudah, Allah sentiasa ada dengan kita. Why not korang luahkan kat Allah? Dia sentiasa ada dengan kita tak kira la waktu kita senang atau susah.

6- Berserah kepada Allah
Korang perlu yakin dan percaya dengan takdir Allah. Allah tidak akan memberikan sesuatu yg buruk kepada hamba- Nya. Andai kita redha dengan ketentuannya, In Shaa Allah masalah atau stress kita akan hilang. Bagi orang Islam, carilah Allah kalau korang ada masalah sebab Allah satu- satunya tempat yg paling baik untuk korang luahkan. Mengadu kepadaNya, berdoa kepadaNya. But! Jangan la time ada masalah je baru cari, time senang pon kena jugak berdoa.Credit : Bubu
0 Comments:

Post a Comment

1# Harsh word not allowed
2# Support word , I say THANKS ^^

... Back to the blog?